10 Ağustos 2017 Perşembe

Kesinlikle "TARAFLARDAN BİRİ YALAN SÖYLÜYOR" Devlet adına Hükümet'in dedikleri ve açıklayıp, ilân ettikleri mi! Yoksa, halk adına hareket eden "Sivil Toplum Kuruluşlarının" araştırma sonuçları mı doğru?

BASIN AÇIKLAMASI
BASINA VE KAMUOYUNA
● YOKSULUN GIDA ENFLASYONU RESMİ ENFLASYONUN ÜSTÜNDE!..
● SON BİR YILLIK GIDA ENFLASYONU MAAŞ ARTIŞLARINI SOLLADI!..
● ASGARİ ÜCRETLİNİN 53 GIDA MADDESİNDE SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ!..
● ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞ ARTIŞI GIDA ARTIŞINI BİLE KARŞILAMIYOR!..
● EŞİ ÇALIŞMAYAN İKİ ÇOCUKLU ASGARİ ÜCRETLİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR!..
● EŞLERİ ÇALIŞMAYAN EMEKLİ İŞÇİ VE MEMURLAR İLE ÇALIŞAN MEMUR AİLELERİNİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YOKSULLUKSINIRININ ALTINDA YAŞIYOR!..
● NÜFUSUN YÜZDE YİRMİDEN FAZLASI AÇLIK SINIRININ ALTINDA, YÜZDE ALTMIŞDAN FAZLASI İSE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR
Temmuz 2016 - Temmuz 2017 dönemindeki gıda fiyatlarındaki artışları incelediğimizde; tüketicilerin dengeli beslenebilmesi için gerekli olan gıda maddelerindeki artış oranlarının resmi gıda enflasyonunun üzerinde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, gerekli temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının aynı zamanda asgari ücretlilerin, çalışan memurların, işçi ve memur emeklilerinin maaş artışlarının üstünde olduğu görülmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenmede gerekli olan bazı gıda maddelerinde Temmuz 2017 ayında Temmuz 2016 ayına göre fiyat artış oranları ( TÜİK İstatistiklerine göre)
Temmuz 2017 ayında Temmuz 2016 ayına göre gıda dışındaki bazı mallar ile hizmetlerdeki fiyat artış oranları ( TÜİK İstatistiklerine göre)
Temmuz 2016 - Temmuz 2017 döneminde asgari ücretlilerin net maaşlarında %7,92, çalışan memurların %10, emekli memurların %10,13, emekli işçilerin ise %10.9 oranında artış olmuştur. Bu maaş artışları ile gıda fiyat artışlarını karşılaştırdığınızda, asgari ücretlilerin 53 gıda maddesinde, çalışan memurlar ve emekli memurların 45 gıda maddesinde, emekli işçilerin ise 41 gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüştür. Bununla birlikte, asgari ücretlilerin ambalajlı su ve şehir şebeke suyla birlikte enerji malları, ulaşım hizmetleri ve temizlik mallarının tamamında satın alma güçleri düşmüştür.
TÜİK'in Temmuz 2016'ya göre Temmuz 2017 ayındaki gıda ve alkolsüz içecek enflasyon oranı %10.07'dir. TÜİK'in gıda enflasyonu, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüketicilerin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için hangi gıdaları ne kadar tüketmesi gerektiğine göre değil, fiili olarak ne tükettiklerine bakarak hesaplanmaktadır. Bu bakımdan bilimsel ve gerçekçi değildir. Çünkü, Türkiye'de yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüketiciler ağırlıklı olarak unlu gıdalardan oluşan karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme tarzı sürdürmek zorunda bırakılmışlardır. TÜİK'de bu beslenme tarzını oluşturan gıda maddelerini enflasyon hesaplarında ağırlık noktası olarak ele almaktadır.
Temmuz 2016 ayında iki çocuklu eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin eline net 1362,75TL geçmekte iken Temmuz 2017 ayında ise 1470.72TL geçmektedir. Yani, asgari ücretlinin maaşı son bir yıl içerisinde 107.91TL artmıştır. Oysa, dört kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için Temmuz 2016'da gıda giderleri 1369,76TL iken Temmuz 2017 ayında 1497,66TL olmuştur. Bu rakamlar aynı zamanda açlık sınırıdır. Yani, dört kişilik bir ailenin aylık geliri bu rakamların altında ise bu aile açlık sınırının altında yaşıyor demektir.Bu duruma göre, Türkiye'de eşi çalışmayan iki çocuklu asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşıyorlar.
Asgari ücretlinin son bir yıllık net ücret artışı 107.91TL iken, dört kişilik bir ailenin gıda giderleri 129.9TL artmıştır. Yani, eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretlinin maaş artışı dengeli ve yeterli beslenme için gerekli olan gıda artışını bile karşılamıyor.
Türk-İş'in araştırmasına göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı Temmuz 2016'da 4461.76TL iken Temmuz 2017'de 4878.38TL olmuştur. Eğer, dört kişilik bir ailenin aylık geliri bu rakamın altında ise bu aile yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Türkiye'de milyonlarca kişi resmi asgari ücretin altında sigortasız çalıştırılmaktadır. Ayrıca, genç işsizlik rakamları da %25'ler dolayındadır. Söz konusu açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK'in hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırdığımızda, nüfusun %20'den fazlasının (16 milyondan fazla kişi) açlık sınırının altında, %60'dan fazlasının ise ( 48 milyondan fazla kişi) yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır.
Ülkeyi yönetenlere ve hükümete sesleniyoruz: bu manzara sürdürülemez. Bu nedenle, açlık ve yoksulluğun nedeni olan yanlış ve büyük sermayeden yana olan ekonomik politikalar ile tarım-gıda, enerji, ulaşım, ısınma-barınma ve fiyat politikalarını değiştiriniz. İşsizliği giderecek, tüketicilerin satın alma gücünü artıracak gerekli tüm politikaları uygulamaya koyunuz.
Basınımıza ve halkımıza saygıyla duyurulur.
Turhan ÇAKAR, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı
EKLER:
1- TÜİK İstatistiklerine göre, gıda maddelerinin 2016 Yılı Temmuz Ayı ile 2017 Yılı Temmuz Ayı fiyat karşılaştırmaları ve fiyat artış oranları Tablosu
2- Asgari ücretli işçi, emekli işçi ve emekli memurun 2016 yılı Temmuz Ayı ile 2017 yılı Temmuz Ayı net maaş tablosu
3- Asgari ücretli işçi, emekli işçi, çalışan memur ve emekli memurun net maaşları ile 2016 Yılı Mayıs Ayı ve 2017 Yılı Mayıs Ayında alabilecekleri gıda maddeleri, enerji mal ve hizmetleri, su, ulaşım hizmetleri ve temizlik maddeleri miktarlarını karşılaştıran tablo (kg, adet, m3, litre, kwh, sefer sayısı)
4- 4 Kişilik Bir Ailenin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Tablosu
ŞOK AÇIKLAMA! 
"TÜRKİYE'DE 16 MİLYON AÇ VE 48 MİLYON YOKSUL VATANDAŞ VAR"
Türkiye’de nüfusun yüzde 20’den fazlası açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlası ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. THD Başkanı Turhan Çakar Türkiye’de 48 milyondan fazla kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar,Temmuz 2016-Temmuz 2017 dönemine ilişkin son 1 yıllık gıda enflasyonu, asgari ücretlerin ve emeklilerin maaşlarının karşılaştırıldığı basın açıklamasında, 48 milyondan fazla kişinin yoksulluk sınırının altında olduğunu açıkladı.
Çakar yaptığı basın açıklamasında Temmuz 2016-Temmuz 2017 dönemindeki gıda fiyatlarındaki artışların incelediğinde tüketicilerin dengeli beslenebilmesi için gerekli olan gıda maddelerindeki artış oranlarının resmi gıda enflasyonunun üzerinde olduğunu, gerekli temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının aynı zamanda asgari ücretlilerin, çalışan memurların, işçi ve memur emeklilerinin maaş artışlarının üstünde olduğunun görülmekte olduğunu söyledi.
Asgari ücretlilerin gıdadan temizlik mallarına kadar birçok hizmette alım güçlerinin düştüğünü kaydeden THD Genel Başkanı Çakar, "Temmuz 2016-Temmuz 2017 döneminde asgari ücretlilerin 53 gıda maddesinde, çalışan memurlar ve emekli memurların 45 gıda maddesinde, emekli işçilerin ise 41 gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüştür. Bununla birlikte, asgari ücretlilerin ambalajlı su ve şehir şebeke suyla birlikte enerji malları, ulaşım hizmetleri ve temizlik mallarının tamamında satın alma güçleri düşmüştür" şeklinde konuştu.
16 milyon kişi aç
Türkiye’de milyonlarca kişinin resmi asgari ücretin altında sigortasız çalıştırılmakta olduğunu söyleyen Çakar, "Genç işsizlik rakamları da yüzde 25’ler dolayındadır. Söz konusu açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırdığımızda, nüfusun yüzde 20’den fazlasının (16 milyondan fazla kişi) açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlasının ise (48 milyondan fazla kişi) yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır"ifadelerini kullandı.

1 yorum:

  1. Diyarbakır temizlik şirketleri sektöründe en güvenilir temizlik şirketi olabilmek için her zaman daha tutarlı ve daha yüksek standartlara ulaşmak için çalışıyoruz ve her zaman ve her yerde belirlenen standartları takip ediyoruz.  2011 yılında Diyarbakır’da kurulan Diyarbakır temizlik şirketi Sanat Temizlik, günümüzde temizlik alanında profesyonel çalışanları ile Diyarbakır’ın tüm bölgelerinde kaliteli temizlik hizmetini vermeyi hedeflemektedir. Diyarbakır temizlik şirketi olarak sizlere haftanın her günü 24 saat temizlik hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz.Diyarbakır’da Sanat Temizlik olarak hizmete başladığımız günden beri, uzman ekip kadromuzla temizlik üzerine olan tüm işlerinizde yanınızdayız.

    YanıtlaSil