20 Ocak 2018 Cumartesi

Son dakika... ABD'de resmen hükümet kapandı! Devlet tıkandı. Donald Trump zora düştü.

AMERİKA'DA ŞOK, HÜKÜMETTE PANİK!.. 
Karşılıklı anlaşma ve uzlaşma imkânı kalmadığı için; ABD'de resmen hükümet kapandı!
Uluslararası ajansların son dakika koduyla geçtiği habere göre, ABD'de kamusal hizmetler Cumhuriyetçiler ve Demokratların anlaşmazlığı nedeniyle askıya alındı. Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, Demokratlara ateş püskürüldü.
ABD'de Donald Trump yönetimi istediğini alamadı, hükümet resmen kapandı. Cumhuriyetçiler ve Demokratların geçici bütçede anlaşmaya varamaması, krizin patlak vermesine yol açtı. CNN International, 2013 yılından bu yana ilk kez hükümetin kapandığını son dakika koduyla geçti.
Trump yönetimi dördüncü geçici bütçeyi süre dolmadan Senato'dan geçiremedi. Cumhuriyetçiler, bütçenin onaylanması için 60 oya ulaşmaya çalışıyordu. 51 Cumhuriyetçi, 47 Demokrat ve 2 bağımsız üyesi olan Senato’da iki Cumhuriyetçi tasarıya destek vermeyeceğini daha önce ilan etmişti. Bütçe krizi, bugünden itibaren milyonlarca kamu çalışanının ücret almadan çalışmasına ya da zorunlu izne çıkarılmasına yol açacak.
Göçmen kavgası
Demokratların geçici bütçeye şiddetle karşı çıkmasında, ülkeye çocuk yaşta aileleri tarafından kaçak olarak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA programı öne çıkıyor. Başkan Donald Trump, söz konusu programı geçen yıl sonlandırdı ve genç göçmenler eğer bir adım atılmazsa 5 Mart'tan itibaren sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.
Beyaz Saray ateş püskürdü
Hükümetin kapanmasının ardından Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi. Basın Sözcüsü Sarah Sanders, yazılı açıklamasında Demokratları suçlayarak siyasetin ülke güvenliğine tercih edildiğini savundu. Sanders, "Demokratlar meşru vatandaşlarımızı pervasız talepleri için rehine olarak kullanırken, kaçak göçmenlerin statüsünü müzakere etmeyeceğiz" dedi. Federal hükümetin kapanmasıyla ortaya çıkan kriz, Pazartesi günü şiddetli şekilde hissedilecek.
Bir önceki 24 milyar dolara mal olmuştu
ABD'de bir önceki kriz 2013 yılında Obama döneminde yaşanmıştı. 16 gün süren krizde, yüz binlerce federal kamu çalışanı zorunlu izne çıkmıştı. Krizin ülke ekonomisine maliyeti ise, 24 milyar doları bulmuştu. Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de her yıl yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013'te olmak üzere toplam 12 kez kapanmasına yol açtı.
Trump’lı ABD dibe vurdu
Amerikan araştırma şirketi Gallup’un, her yıl yaptığı dünya çapındaki ankette ABD’nin liderlik rolüne destek rekor oranda düştü. Obama döneminde ABD’nin politikalarına verilen yüzde 48’lik dünya kamuoyu desteği Trump’ın 1 yıllık döneminde yüzde 30’a düştü. ABD dünya genelinde küresel liderliğine en çok destek verilen ülke koltuğunu da Almanya’ya kaptırdı.
GALLUP’un yaptığı Küresel Liderlik anketi
GALLUP’un yaptığı Küresel Liderlik anketinde ABD’nin, Donald Trump’ın başkanlığında ciddi ölçüde destek kaybettiği görüldü. Ankete göre ABD Başkanı Barack Obama döneminde Amerikan yönetiminin yaptıklarına dünya kamuoyunun verdiği onay yüzde 48’iken, Trump’la geçen 1 yılın sonunda yüzde 30’a indi. Bu, 2007’den beri yapılan küresel liderlik anketinde ABD yönetiminin aldığı en düşük onay yüzdesi oldu. ABD’nin eski başkanlarından George W. Bush, iktidarının son yılında yüzde 34’lük desteğe sahipti, Trump başkanlık koltuğundaki daha ilk yılından onun da altında kaldı.
Ankette tersinden sorulan soruda da dünya çapında Amerikan hükümetine duyulan antipatinin yükseldiği ve yüzde 43’e vardığı görüldü. Gallup’un yöneticisi Jon Clifton, anketin girişinde yazdığı makalede bu duruma dikkat çekti. Clifton, “Bu yıl trendlerimizde önemli bir değişim gözüktü” derken, Barack Obama’nın ABD Başkanı olmasının ardından dünya genelinde Amerikan yönetimine verilen onayın yüzde 15 yükseldiğini hatırlattı. Anketteki sonuçlar şöyle:
KÜRESEL LİDER ALMANYA
- Küresel lider olarak ABD’nin yerini Almanya aldı. Almanya’nın liderliği yüzde 41 oranında destek buldu. ABD, sadece birinciliği değil ikinciliği de kaptırdı. Çin, dış politikasıyla ABD’den daha çok destek alarak ankete katılanların yüzde 31’inin onayını aldı. ABD üçüncü sırada gelirken üç puan gerisinde yüzde 27 ile Rusya yer aldı.
-134 ülke üzerinden yapılan araştırmada 65 ülkede Amerikan hükümetine destek yüzde 10 ve üzerinde düşüş gösterdi. En büyük düşüşler ABD’nin yakın müttefikleri Batı Avrupa ülkelerinde, Avustralya’da ve Latin Amerika’da görüldü. Almanya’da yüzde 21, Fransa’da yüzde 28 ve İngiltere’de yüzde 26’lık düşüş oldu.
-Sadece 4 ülkede Amerikan liderliğine verilen onay yüzde 10 ve üzeri artış gösterdi. Bunlar İsrail, Belarus, Makedonya ve Liberya oldu. Rusya’da da Trump döneminde Obama’ya kıyasla ABD’nin liderlik rolüne onay yüzde 6 arttı.
TÜRKLER DE TRUMP’A OLUMSUZ
Türkiye’de ABD’nin rolü konusundaki görüş Trump döneminde çok büyük bir değişim göstermese de Obama dönemine kıyasla olumsuza kaydı. Türk katılımcıların yüzde 59’u ABD’nin çizgisini onaylamadıklarını ifade etti. Bu oran Obama döneminde de yüzde 57’ydi.
‘ÖNCE AMERİKA’ POLİTİKASINA TEPKİ
Araştırmada Trump’ın ‘America First’ (Önce Amerika) yaklaşımının başarısız mı yoksa başarılı mı olduğunu söylemek için çok erken olduğu ancak ABD’nin ortaklıklarının ve ittifaklarının potansiyel bir risk taşıdığı belirtildi.
- Anketteki değerlendirme bölümünde Trump’ın Amerikan çıkarlarını gözettiğini söyleyerek uluslararası anlaşmalara karşı aldığı olumsuz tavra dikkat çekildi. Trump’ın, Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması’ndan, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilmesinin, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’ndan (NAFTA) ayrılma tehdidinde bulunmasının ve Meksika sınırına duvar örme planında masrafı Meksika’nın ödemesinde ısrar etmesinin tepki çektiği not düşüldü.
- Ankette İsraillilerin, Amerikan politikalarına verdiği destek yüzde 67 ile bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artış gösterdi. Anket, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından önce yapılmış olsa da Trump’ın seçim kampanyasındaki Kudüs vaadinin ve İsrail ile kurduğu yakın ilişkilerin İsrail halkını olumlu etkilediği yargısına varıldı.
BAŞKAN ‘YALAN HABER ÖDÜLLERİ’Nİ AÇIKLADI
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından ‘yalan haber ödüllerinin’ kazananlarını açıkladı. Cumhuriyetçi Parti’nin tarafından yayınlanan listenin başında, Trump’ın adeta savaş halinde olduğu ABD basınının önde gelen kurumları ve gazetecileri yer alıyor. Listenin başında New York Times gazetesinde köşe yazan ekonomist Paul Krugman bulunuyor. Trump’ın hedefindeki diğer haber kuruluşları arasında ise ABC, CNN, Time ve The Washington Post yer alıyor. Yayımlanan listenin açıklamasında, 2017 yılının ‘çarpık haber üretimiyle’ geçtiği belirtilirken çalışmalara göre medyada Trump ile ilgili çıkan haberlerin yüzde 90’ının olumsuz olduğu öne sürüldü. Washington Post’a göre Paul Krugman, Donald Trump’ın seçimleri kazandığı gün ‘ABD ekonomisinin bir daha asla toplanamayacağını’ yazmıştı. Krugman üç gün sonra ise yorumunu gözden geçirip “büyük bir bütçe açığıyla ekonominin kısa süreli bir güçlenme yaşayabileceğini” belirtmişti. (gazete ve ajans haberleri//20 Ocak 2018-18.20)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder