13 Aralık 2017 Çarşamba

SON DAKİKA! Bütün Arap devletlerindeki ABD askeri üslerinin kapatılması kararının gündeme taşınması; Çok ciddi, sağlam ve güçlü bir karar alınması bekleniyordu.SONUÇ: Son derece pasif, palyatif ve spekülâtif bir karar

İSLÂM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLÂTI (İİT) İSTANBUL ZİRVESİNDEN TARİHİ KARAR! DOĞU KUDÜS, RESMEN FİLİSTİN DEVLETİ'NİN BAŞKENTİ İLÂN EDİLDİ!..
Kudüs için İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), yapılan müzakereler sonucu Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak resmen tanımaya karar verdi ve alınan kararı bütün dünyaya açıklamak suretiyle de tanımış oldu. Kuruluş döneminde adı İslâm Konferansı olan şimdiki anlatım ve tanım biçimiyle "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)" Türkiye'nin çağrısıyla yapılan Olağanüstü Zirvesinin sonuç bildirisinde, Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi. Sonuç bildirisinde, uluslararası topluma Doğu Kudüs'ü Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanıma çağrısı da yapıldı ve ABD’nin Kudüs kararı kınandı.
"DOĞU KUDÜS'Ü BAŞKENT İLAN EDİYORUZ"
İslam ülkeleri zirvesi İstanbul Deklarasyonu'ndan yapılan açıklamada, "Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. ABD Başkanı'nın kararını en güçlü şekilde reddediyor ve kınıyoruz" denildi.
"ABD YÖNETİMİ BARIŞ SÜRECİNDEKİ ROLÜNDEN ÇEKİLMELİ"
İslam İşbirliği Teşkilatı sonuç birdirgesinde, "ABD yönetimi barış sürecindeki rolünden çekilmeli.  ABD geri adım atmazsa, tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" çağrısı da yapıldı.
İİT'NİN SONUÇ BİRDİRGESİNDE ÖNE ÇIKAN MADDELER:
-Doğu Kudüs'u Filistin'in başkenti olarak ilan ediyoruz.
-Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.
-ABD'nin Kudüs kararını kınıyoruz.
-ABD'nin kudüs kararı Filistin halkının haklarına saldırıdır.
-ABD barış sürecindeki rolünden çekilmeli.
-ABD gerim adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacak.
-BMGK'nın harekete geçememesi halinde bu ağır ihlali BM Genel Kurulu'na götürmeye hazırız.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirvedeki konuşmasında dile getirdiği, "Tüm dünyayı Kudüs'ü Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanımaya çağırma" önerisi, sonuç bildirisine de yansıdı. İslam ülkeleri, bildiride Doğu Kudüs'e ilişkin kararlarını teyit ederek, uluslararası toplumun çağrıya olumlu yanıt vermesini istedi.
İİT ZİRVESİNE, SUUDİ ARABİSTAN'DAN DEVLET BAŞKANI DÜZEYİNDE KATILIM OLMADI!
Kudüs için toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesine, Suudi Arabistan'dan devlet başkanı düzeyinde katılım olmaması "Trump'ın kararı Suud ve Mısır ile anlaşmalı." iddialarını güçlendirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN DEVLET BAŞKANI DÜZEYİNDE KATILIM OLMADI
Zirveye, Suudi Arabistan'dan devlet başkanı düzeyinde katılım olmaması, İsrail televizyonunun ortaya attığı "Trump'ın kararı Suud ve Mısır ile anlaşmalı. Arapların kınama açıklamaları ciddi değil!" iddiasını güçlendirdi.
"TRUMP'IN KARARI SUUD VE MISIR İLE ANLAŞMALI" İDDİASI
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının yankıları sürerken, dikkat çekici bir iddia İsrailli televizyon kanalından gelmişti. İsrailli Kanal 10 televizyonu, "Trump'ın kararı Suud ve Mısır ile anlaşmalı. Arapların kınama açıklamaları ciddi değil!" iddiasında bulunmuştu.
KÖKENİ 1969'DA KUDÜS'TEKİ MESCİD-İ AKSA'NIN KUNDAKLANMASINA UZANAN İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI
İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs için Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da toplandı. BM'den sonra en büyük kuruluş olan İİT'nin kökeni 1969'daki Mescid-i Aksa'nın kundaklanmasına kadar uzanıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bugün Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da olağanüstü gündem ile toplandı. Birleşmiş Milletler'in ardından en büyük hükümetlerarası kuruluş olan teşkilatın dönem başkanı Nisan 2019'a dek Türkiye. Teşkilatın 4 kıtada 57 üyesi var.
KÖKENİ 1969'DAKİ KUNDAKLAMAYA UZANIYOR
İİT'nin nüvesini Suudi Arabistan merkezli İslam Birliği adlı kuruluş oluşturdu. 1966'da dönemin Somali Cumhurbaşkanı Aden Abdullah Osman'ın ortaya attığı zirve fikrine Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdülaziz el-Suud da destek verdi. İİT'yi oluşturma fikri, Fas'ın başkenti Rabat'ta yapılan İslam ülkeleri devlet ve hükümet başkanları konferansında olgunlaştı. Konferans, 21 Ağustos 1969'da Kudüs'teki El Aksa Camii'nin kundaklanması üzerine toplanmıştı. Bu konferansta, İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarının Mart 1970'te bir araya gelmesi kararı alındı.
KURULUŞUN YAPISI
İİT'nin 1972'de kabul edilen kurucu belgesinde kuruluşun amaçları ve prensipleri şöyle sıralandı; İİT Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanları Konferansı tarafından dört yıllığına atanıyor ve görev süresi sadece bir kez daha uzatılabiliyor. Genel Sekreter'in dört yardımcısı bulunuyor. Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı; Siyasi İşler Departmanı, Arap işleri Departmanı, Afrika İşleri Departmanı, Asya İşleri Departmanı ve Azınlık İşleri Departmanı'ndan sorumlu. Kültürel, Sosyal ve Enformasyon İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Enformasyon ve Kültürel ve Sosyal İşler Departmanı'ndan sorumlu. Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Ekonomik İşlerden Departmanı'nın başında. Bilim ve Teknoloji İşleri'nden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Bilim ve Teknoloji Departmanı'nın da sorumlusu. Genel Sekreter Yardımcısı pozisyonunu alan, Filistin ile Koordinasyon Direktörü, Filistin ve Kudüs Departmanı'ndan sorumlu. Yine Genel Sekreter Yardımcısı pozisyonundaki, İsrail'i Boykot Yüksek Komiseri de İsrail'i Boykot Bürosu'nun başında, aynı zamanda Dawa Bölümünü de yönetiyor. İİT'nin bir iç denetçisi de bulunuyor.
ÜYE OLAN ÜLKELER
Hukuk İşleri, Protokol İşleri, Yönetim ve Mali İşler, Konferanslar, Bilgisayarlar ve İletişim departmanları ise Genel Sekretere bağlı. Kabine Direktörü ve İİT'nin New York  ve Cenevre'deki daimi gözlem misyonu da genel sekretere bağlı. Türkiye 2019'a dek dönem başkanı Türkiye'nin Nisan 2016-2019 arasında dönem başkanlığını üstlendiği İİT'ye üye ülkeler şöyle; Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Brunei, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Komor Adaları, Fildişi Sahilleri,  Cibuti,  Mısır,  Gabon,  Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Endonezya,  İran,  Irak,  Ürdün,  Kazakistan,  Kırgızistan,  Kuveyt, Lübnan, Libya, Malezya, Maldivler, Mali,  Moritanya,  Fas,  Mozambik, Nijer, Nijerya, Umman, Pakistan, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda,  Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Suriye, Surinam, Yemen.
GÖZLEMCİ ÜLKELER
Gözlemci statüsüne sahip ülkeler; Bosna Hersek, Orta Afrika  Cumhuriyeti,  Tayland,  Rusya Federasyonu, Kuzey Kıbrıs. Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi, İİT Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği, İslami Gençlik Diyalog ve İşbirliği Forumu, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı da İslâm İşbirliği Teşkilâtı (İİT)'nin gözlemci üyelerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder