13 Kasım 2017 Pazartesi

SON DAKİKA: ERDOĞAN- PUTİN GÖRÜŞMESİ BAŞLADI, İLK AÇIKLAMA GELDİ

RECEP TAYİP ERDOĞAN - VLADİMİR PUTİN GÖRÜŞMESİ BAŞLADI, İLK AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de görüşüyor. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile baş başa  görüşmesinde, "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına  yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor" dedi. Putin  ise "İlişkilerin tam kapasite ile canlandığını söyleyebiliriz. Ticaret hacmimiz geçen yıl  yaşanan düşüşten sonra bu yılın ilk 8 ayında yüzde 30'dan fazla arttı" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'ya geldi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'na gelişinde,  Krasnodar Valisi Vinyamin Kondratyev, Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov,  Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Novorossisk Başkonsolosu  Yunus Emre Özigci ve diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan, daha sonra  Devlet Başkanlığı Rezidansı'na geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşme, saat 17.20'de başladı. Türk heyetinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır  bulunurken, Rus heyetinde de Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Kremlin Basın  Sözcüsü Dimitry Peskov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ile Rus  Devlet Nükleer Enerji Kurumu (ROSATAM) Başkanı Aleksey Lihaçev yer aldı.
İLK AÇIKLAMA GELDİ
Baş başa görüşme öncesi iki lider selamlama konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine "Sayın Başkan çok kısa bir süre  içerisinde sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyim." diyerek  başladı.  Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde  bir araya gelişlerinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkileri  daha da güçlendirdiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz bunun yanında bölge sorunlarına  yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor. Aramızdaki  siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün bu ilişkiler her geçen gün artarak devam  ediyor.  İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir  şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki  verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız."
'TİCARET HACMİMİZ YÜZDE 30 ARTTI'
 Rusya Devlet Başkanı Putin de Türkiye ile Rusya'nın, Suriye krizi  dahil tüm alanlarda birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız görüşmeler,  bu konuların çözümüne ilişkin olumlu bir etki yaratıyor." değerlendirmesinde  bulundu.  Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminde yaşanan düşüşe işaret  eden Putin, "Ancak bu yılın ilk 8 ayında ticaret hacmimiz yüzde 30'dan fazla  arttı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, artık tümüyle eski haline  döndüğünü söyleyebiliriz." dedi.
5. KEZ BİR ARAYA GELDİLER...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ziyareti için teşekkür eden Putin, "Dediğiniz  gibi Soçi, Türkiye'ye son derece yakın bir şehir." diyerek sözlerini tamamladı.  Basın mensuplarının görüntü almasının ardından baş başa görüşme,  basına kapalı şekilde devam ediyor.  Erdoğan ve Putin, bu yıl 13 kez telefonda görüştü, bu ziyaretle  beraber beşinci kez bir araya geldi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DÜNYA AHMAK DEĞİL
Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin-Trump görüşmesi sonrası yapılan 'Suriye'de askeri çözüm mümkün değil' açıklamasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor"ifadesini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin ile bugün Soçi’de görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Vize muafiyetinin önündeki engellerin kaldırılması üzerine beklentimizi tekrar ileteceğim. S-400 ile ilgili anlaşma tamam. Bazı teknik konuları da bu seyahatimizde görüşeceğiz. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyoruz"dedi. AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının İsmail Kahraman olması ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an İsmail beyin adaylığını yeni öğrenmiş oluyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir"ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak, özel uçak "TUR" ile saat 15.05'de Rusya'ya gitti.  Erdoğan hareket öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Iran-Irak sınırında meydana gelen depremle ilgili konuşan Erdoğan, "Tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun diyorum. Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevkettik. AFAD, Kızılay ve diğer kuruluşlarımız yardım çalışmalarında bulunuyorlar. 50 TIR'lık konvoy da Habur'dan Irak'a giriş yapmış bulunuyor. Her türlü desteği veriyoruz. Yaraların sarılması hususunda gerekli talimatları verdik. temmenimiz can kaybı sayısının daha da artmaması yönündedir"dedi.  
VİZE MUHAFİYETİNİ YENİDEN KONUŞACAĞIM 
Rusya ziyaret ile ilgli de konuşan ve vize muhafiyeti konusunu Gündeme getireceğini ifade eden Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle: Biraz sonra heyetle 3 ülkeyi kapsayacak bir ziyarete çıkacağız. İlk ziyaretimiz Rusya'nın Soçi iline olacak. Ziyareti değerli dostum Putin'in davetine icabet üzerine gerçekleştiriyoruz. Ankara yapmış olduğu ziyaretin iade-i ziyaret olarak gerçekleştirilecek. Suriye'deki son gelinen durumları değerlendireceğiz. Ne gibi adımlar atmamız gerekiyor, üzerinde duracağız. Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar olarak belirlemiştik. Bu hassasiyeti korumaya devam ediyoruz. Vize muafiyetinin önündeki engellerin kaldırılması üzerine beklentimizi tekrar ileteceğim. 4 milyonu aşkın Rus turisti ağırlama imkanımız oldu. Enerji alanında da yakın işbirliği halindeyiz. Türk Akımı hızla ilerliyor, Akkuyu'nun da 2023'te faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. Özellikle Suriye'ye ilişkin son görüşmeler önem arzediyor. İdlib merkezli görüşmelerimiz önem arzediyor.  Sayın Putin ve Trump'ın ortak açıklamasını da birlikte değerlendireceğiz. 
KUVEYT ZİYARETİ
Soçi'den sonra Kuveyt'e geçeceğiz. Kuveyt ile çok yakın dostluk ve kardeşlik bağlarımız var. Son dönemde daha da perçinledik, bu bağları. Özellikle müteahhitlik sektöründe, şu anda firmalarımızın orada işlere girmeleri bizler için önemli bir imkan. 2017 Kuveyt ile ilişkilerimizde müstesna bir yıl oldu. Askeri ve savunma sanayii, eğitim, kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki iş birliği konularını da değerlendireceğiz. Yemen'deki son gelişmeler, Filistin meselesi ve terörizmle mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Körfez'de kriz devam ediyor. Kuveyt arabuluculuk görevini sürdürüyor. Biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir çaba yürüttük. 
KATAR ZİYARETİ
Müzakeresi tamamlanan anlaşmaları imzalayacağız. Ekonomik, ticari ve yatırım iş birliği önemli gündem maddelerini teşkil ediyor. TSK'nın Katar'da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç bizim Katar ve Körfez bölgesine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. 
İSMAİL KAHRAMAN'IN ADAYLIĞI
Malumunuz, şu anda İsmail Bey, gerek siyasetteki deneyimi ile gerçekten yakın siyasi tarihe olan vukufiyeti ile değerli bir milletvekili arkadaşımız. Burada Meclis Başkanlığı'na adaylık husus her milletvekilinin kendi tercihidir. Şu anda İsmail Bey'in adaylığını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir. Benim oy kullanma hakkım da yok. Sadece partinin genel başkanıyım, aynı zamanda da Cumhurbaşkanıyım. 
AFRİN OPERASYONU VE S-400 ANLAŞMASI 
Putin ile Suriye konusunu görüşmemiz bizim için önem arzeden bir konu. Zira Suriye'ye 911 kilometre sınırı olan biziz. Bu kadar uzunca sınırı olan bir başka ülke yok. Taciz, tacizin yanında sürekli olarak tehdit alan ülke, bizim şehirlerimiz. Bu konuları biz Rusya ile bugüne kadar defaatle görüştük. Bunun yanında koalisyon güçleri ile de görüştük, görüşüyoruz. Kastım, başta ABD olmak üzere, Almanya, Fransa, onlarla da görüştük. Suriye dediğimiz zaman akla sadece İdlib gelmemeli. Bizim bir Cerablus operasyonumuz olmuştur. Ondan sonra El Bab günler almıştır. 2000 kilometrekarelik bir alan Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde kontrol altındadır. Fırat'ın doğusuna gitmesi gerekenler verilen sözlere rağmen gitmemiştir. Mümbiç boşaltılmamıştır. Terör örgütü YPG orada işgalci olarak durmaktadır ama merkezi yönetim, Rusya ve bizler de orayı gözetim altında tutmaktayız. Halep'ten göç edenler İdlib'de. İdlib'de yaşamda sıkıntı var. Zaman zaman siviller tacize uğramakta, onun için Rusya ile bizim şu anda İdlib'de bir ortak çalışmamız söz konusu. Bu çalışmayı sürdürüyoruz, sürdürmekte kararlılığımız var. Sınırları birlikte güvence altına almış durumdayız. Afrin de bizim sınırlara komşu olan iller. Afrin'de de farklı bir durum söz konusu. Afrin'in içindeki demografik yapının içinde bize müzahir olan etnik unsurlar da var ama karşı olanlar da var. YPG/PYD'nin de burada belli bir yapısı var fakat biz Afrin'in zaman zaman bize karşı olan tacizini göz ardı edemeyiz. Gerekli adımları atmakta kararlıyız. Bundan sonraki süreçte de kararlılığımız devam edecek. Rusya ile müşterek adım atmanın görüşmelerini kendilerin ile de yaptık. Onların olumlu yaklaşımı bizim planımızı uygulamaya çok daha değişik şekilde yapmamıza olanak veriyor.
S-400 ANLAŞMASI 
S-400 ile ilgili  anlaşma tamam. Bazı teknik konuları da bu seyahatimizde görüşeceğiz. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyoruz.
ASKERİ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİLSE, ASKERLERİNİ ÇEKSİNLER"
(Putin-Trump görüşmesi) Ben bu ifadeleri anlamakta zorlanıyorum. Askeri çözüm mümkün değil deniliyor. Öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki. Onların var. Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. 7-8 yıl içinde bu yönteme başvuruldu mu? Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 7 yıllık Suriye, 15 yılı biraz aştı, Irak olayı. A'dan z'ye biliyoruz olanı. Biz Irak'a ABD'nin girmesini istememiştik. Girdiler. Irak'ta durmayacağız dediler, boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor. Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 5 hava üssü var. Bir de Rakka'ya hazırlıyorlar. 8 tane de ayrıca üssü var. 13. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Bu gerçekleri nereye koyacağız? Sadece Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak getirdiği silahlar var. 
DAĞLIK KARABAĞI'I DA KONUŞACAĞIM
Dağlık Karabağ konusunu sayın Putin ile görüşme düşüncem var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder