19 Haziran 2017 Pazartesi

KORKUNÇ BİR SKANDAL: "Manisa’da kışlada 27 günde dördüncü kez gıda zehirlenmesi yaşandı. 731 asker hastanelere kaldırıldı. Sözleşmesi feshedilen firmanın 6 kez isim değiştirdiği ortaya çıktı."

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI! 
SUÇLU: KIŞLAYA YEMEK VEREN ŞİRKET!.. 
Manisa’da kışlada 27 günde dördüncü kez gıda zehirlenmesi yaşandı. 731 asker hastanelere kaldırıldı. Sözleşmesi feshedilen firmanın 6 kez isim değiştirdiği ortaya çıktı.
Manisa'da kışlada 27 günde dördüncü kez gıda zehirlenmesi yaşandı. Son olarak Manisa 1. Piyade Er eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda gıda zehirlenmesi tanısıyla 731 asker Hastanelere kaldırıldı. Askerlerin büyük bölümü taburcu edildi, 24'ünün tedavisi sürüyor. Daha önce 23 Mayıs'ta bir askerin öldüğü zehirlenme vakalarıyla ilgili çok yönlü soruşturma başlatıldı. Kışlaya yemek sağlayan firmanın sözleşmesi feshedildi, 21 çalışan gözaltına alındı.
21 KİŞİ GÖZALTINDA
Manisa'da 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeği sonrası gıda zehirlenmesi yaşandı. Yemek sonrası bulantı, kusma, baş dönmesi şikayetiyle 731 asker hastanelere kaldırıldı. Yemekte askerlere çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlı verildiği öğrenildi. Daha önce 23 Mayıs'ta yaşanan ve bir askerin ölümüyle sonuçlanan olayın tekrar etmesi nedeniyle soruşturma genişletildi. Akşam yemeğinde servis edilen tavuk ve diğer gıdalar ile kullanılan sudan örnekler alınıp, incelemeye gönderildi. Soruşturma kapsamında kışlaya yemek hizmeti veren firma çalışanı 21 kişi gözaltına alındı. Manisa Emniyet Müdürlüğü'nde konuyla ilgili özel bir büro oluşturuldu. Gözaltına alınan kişiler arasında kışlaya yemek veren firmanın denetim, gözetim ve kontrol sorumlusu olarak tespit edilen kişiler olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan şirket çalışanları sağlık kontrolü için Manisa Devlet Hastanesine getirildi. Şüphelilere hastane çıkışında vatandaşlar tepki gösterdi.
İPTAL EDİLMİŞ
Kışlaya yemek hizmeti veren Rota isimli firmanın daha önce 6 kez isim değişikliği yaptığı öğrenildi. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015'te Manisa'daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almıştı. Firmanın 2015 Maliye Bakanlığı personeli yemek ihalesini de aldığı ancak gıda zehirlenmesi yaşandığı ve bakanlığın ihaleyi iptal ettiği öğrenildi. Son dakika: Savcılık açıkladı! Manisa’da 731 asker yedikleri yemekten zehirlendi! Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda dün akşam yemeği sonrası rahatsızlanan çok sayıda asker hastaneye kaldırıldı. Manisa Savcılığı zehirlenme olayı ile ilgili açıklamasında akşam yemeğinden 731 askerin etkilendiğini, yemek şirketinden 21 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, gıda zehirlenmesi sonrası askerlerin yemek ihtiyacının Valilik koordinasyonunda Tugay  Komutanlığı ve belediyelerle birlikte karşılandığını açıkladı. Vali Güvençer, hastanedeki 44 askerden 7'sinin taburcu edildiğini belirtti. Manisa 1'inci Piyade Er eğitim Tugay Albay Arif Seyhun Kışlası'nda dün akşam yemeğinin ardından çok sayıda asker rahatsızlandı. Bulantı ve kusma şikayetiyle revire başvuran askerler ambulanslarla kentteki hastanelere sevk edildi. Hastaneler, mesaisi bittikten sonra evlerine giden personeli acil koduyla göreve çağırdı. Zehirlenme şüphesiyle hastanelere getirilen askerlere serum tedavisi uygulandı.
SAVCILIKTAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Manisa Savcılığı zehirlenme olayı ile ilgili açıklamasında akşam yemeğinden 731 askerin etkilendiğini, yemek şirketinden 21 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. İşte o açıklama:  17.06.2017 tarihinde, Manisa İlimizde bulunan Albay Arif SEYHUN kışlasında akşam yemeğini müteakip bir grup askerin başdönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile müracaatı üzerine gıda zehirlenmesi tanısı konulmuş ve ilimiz merkezinde bulunan çeşitli hastahanelere ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir. Tedavi sonucu ;şuan itibariyle hayati tehlike riski olan askerimiz yoktur. Cumhuriyet Başsavcılığımızca meydana gelen mükerrer vakia üzerine(24.05.2017 tarihinde ilk zehirlenme) ikinci bir soruşturma başlatılmış,mağduriyete uğrayan askerlerimizden kan ve idrar örnekleri, akşam yemeğinde servis edilen tavuk ve gıdalardan, kullanılan su ve diğer bütün kullanım malzemelerinden numune alınmış gerekli uzman bilirkişi incelemesine gönderilmiştir. Yürütülen soruşturma kapsamında, Manisa Emniyet Müdürlüğümüzde, özel bir büro oluşturarak gerekli çalışmalar en titiz bir şekilde devam etmektedir. İlk etapta Kışlaya yemek veren yüklenici Firmanın denetim gözetim ve kontrol sorumlusu olarak tespit edilen 19 kişi şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmış, bu sayı an itibariyle 21 e ulaşmıştır.  Konu ile ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır. Halkımızın ve kamuoyunun provokasyona meydan verecek yaklaşımlardan uzak durması ve gelişmelerin kendileri ile paylaşılacağının bilinmesi  gerektiğini belirtir. Saygılar sunarım.
Akif Celalettin Şimşek Manisa Cumhuriyet Başsavcısı
BAKAN IŞIK: 'ASKERLERİN HAYATİ TEHLİKESİ YOK'
Olayın ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık  Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak  ile Manisa'ya gitti. Bakan Işık Manisa Merkez Efendi Hastanesi'nde tedaviye alınan askerleri ziyaret etti.
'SUDA HERHANGİ BİR PROBLEM YOK'
Olayın ardından hızlı bir şekilde tedbirlerin alındığını ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:"Hiç yemek yemedim dediği halde rahatsızlanarak hastaneye gelen de var, sadece çorba içtim ve cacık yedim şikayetiyle hastaneye gelen de var. Menüdeki çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlının hepsini yedim diyerek hastaneye gelen de var. Bütün bu ifadelere de dikkatlice bakıyoruz. Alınması gereken hangi tedbir varsa alınması gayreti içindeyiz. Olay olur olmaz hemen iki UMKE çadırı kışlada kuruldu. Tiraj birimi olarak 1 sahra çadırı kuruldu. Kışlada görevli 3 askeri tabip, 14 hemşire, 7 sağlık personeline ilave olarak, Sağlık Bakanlığı 15 doktor ve 51 sağlık personelini görevlendirdi ve müdahaleler hızlı şekilde yapıldı. Halk sağlığı ekiplerinin yaptığı ilk değerlendirmede suda herhangi bir problem olmadığı belirlendi. Şu anda müşahede amaçlı tutulan askerlerimiz dışında önemli bir problemimiz gözükmüyor. Yoğun bakımda ya da hayati tehlikesi olan asker yok."
'YEMEK YEMEK ŞİRKETİNİN İHALESİ FESHEDİLDİ'
23 Mayıs'ta Batı Kışla'da 1 askerin ölümü ile sonuçlanan zehirlenmeyle ilgili de açıklama da yapan Bakan Işık, "Bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili toplam 5 bin 820 askerimiz o gün yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47, hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı analiz sonuçlarında salmonelle bakterisini çıktığı tespit edildi. Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı. Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Hayatını kaybeden Hüsnü Özel kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şuanda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da acil şifalar diliyorum" diye konuştu.
YEMEK ŞİRKETİNİN 21 ÇALIŞANI GÖZALTINDA
Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 731 askerin zehirlenme şüphesiyle tedaviye alınmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında kışlaya yemek sağlayan şirketin 21 çalışanı gözaltına alınıp sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.Gözaltına alınanlar arasında firmanın yöneticileri ve mutfak personeli var. Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 19 kişinin sorguları bugün yapılacak. Söz konusu firmanın Ankara merkezli olduğu, yapılan ihaleyi kazanarak yemek temin işini yaptığı öğrenildi. Firmanın Ankara ayağıyla ilgili de soruşturma yürütülüyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI: UZMAN EKİP GÖNDERİLDİ
Sağlık Bakanlığı, Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 590 askerin zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaptı. 12 kişilik uzman ekibin, inceleme yapmak için kente gönderildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:17 Haziran 2017 tarihinde Manisa Batı Kışlada askerlerimizde, bulantı ve kusma ile seyreden bir durum ortaya çıkmıştır. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olaya gerekli müdahaleyi derhal yapmıştır. Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan başkanlığında enfeksiyon hastalıkları, epidemiyoloji, klinik toksikoloji ve mikrobiyoloji laboratuvar uzmanlarından oluşan 12 kişilik, işinde uzman bir ekip, olayın sağlık yönünü incelemek üzere özel uçakla yola çıkmıştır. Uzman ekip, hızlı tanı ekipmanları ile olay yerinde incelemeler yapacak olup, sonuçlar ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilecektir. Yapılacak incelemeler sonucunda elde edilecek veriler kamuoyuyla paylaşılacaktır."
AK PARTİLİ Selçuk ÖZDAĞ HER TÜRLÜ İHTİMALİN DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİR
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ askeri birlikte yaşanan besin zehirlenmesinin ardından Manisa Merkezefendi devlet Hastanesinde tedavi olan askerleri ziyaret etti. Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Özdağ her türlü ihtimalin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Bu konularla ilgili sabotaj ihtimali de araştırılmalıdır. Daha önceki zehirlenmeyle ilgili. Her ihtimali düşünmemiz gerekiyor. Eğer ihtimalleri düşünürsek o ihtimallere göre tedbirler alırız. Şuan için burada bir sabotaj ihtimali yok, bugünkü psikolojik havayla veya biz hastalandık denen ifadelerle ilgili ama daha önceki ifadeleri de değerlendirmekte fayda var. Orada çalışan kişilerden orada görev yapan herkese kadar gerek yemek alınan yerden gerek burada kazanların başında duran kişilere kadar da bir araştırma yapılması hem emniyetimizin hem askeri istihbaratımızın hem de milli istihbarat teşkilatımızın görevidir diye düşünüyorum" dedi
4'ÜNCÜ ZEHİRLENME OLAYI
23 Mayıs tarihinde Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. Önceki gece de Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmıştı.
YEMEĞE GEÇİCİ ÇÖZÜM
 Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1. Piyade Er  Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlasındaki görülen gıda zehirlenmesi  vakaları sonrası askerlerin yemek ihtiyacının  bugünden itibaren geçici olarak Valilik koordinasyonunda Tugay  Komutanlığı ve belediyelerle birlikte karşılandığını bildirdi. 3 öğün  olarak hazırlanan kumanyalar askerlere dağıtılıyor
7 ASKER TABURCU EDİLDİ 
 Güvençer,yaptığı açıklamada, kışladaki zehirlenme  şüphesiyle hastaneye kaldırılan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığını  kaydetti. Halen hastanede bulunan 37 askerin durumlarının iyiye gittiğini dile  getiren Güvençer, zehirlenmenin nedeninin uzman ekiplerce araştırıldığını ifade  etti.   Güvençer, şu bilgileri verdi: "Türkiye Halk Sağlığı Kurumu  Başkanlığı Enfeksiyon Hastalıkları birimi uzmanlarından oluşan bir heyet, dün  geceden bu yana çalışma halindeler. Kara Kuvvetler Komutanlığı Eğitim Doktrin  Komutanlığı (EDOK) heyeti ile Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili tahkikatı  sürdürüyor. Hastanede tedavi gören 44  askerden 7'si taburcu edildi.
***
SON GÜNLERDE  ARTAN ZEHİRLENMELERE KARŞI ADLİ BİLİMCİLER DERNEĞİ TARAFINDAN ÖNCEDEN DE GÜNDEME GETİRİLEN BAZI NOKTALARI 4 ANA BAŞLIK HALİNDE  TEKRAR HATIRLATIYORUZ
Ekteki Yazılarımız:
1-Biyoterorizim ve Gıda Savunması. Prof.Dr.Nevzat ARTIK Adli Bilimciler Derneği Adli Gıda Komisyon Başkanı
2-İÇME SUYUNA yapılacak sabotajlar ve onlemler. Yasin Andırıcı-Prof.Dr.Hamit Hancı –Dr.Hilal Yılmaz Tokgöz-
3- BİYOLOJİK VE KİMYASAL SİLAH OLARAK TOKSİNLER. Adli Bilimciler Derneği
4-Biyolojik silah olarak parazitler. E.Sümer
***
1-Biyoterorizim ve Gıda Savunması. Prof.Dr.Nevzat ARTIK Adli Bilimciler Derneği Adli Gıda Komisyon Başkanı
Gıda Savunması
Gıda Savunması, gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer almayan biyolojik, kimyasal, fiziksel ve radyolojik etkenlerle kasıtlı olarak kontamine edilmesini önleme çabasıdır.
Gıda Güvenliği
Gıda Güvenliği, gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer alabilecek olan (Yani E. coli i, Salmonella, Listeria gibi) mikroorganizmalarla, kasti olmayan kontaminasyonunu önleme çabasıdır. Varlık: Kasıtlı bir eylem ya da bir biyoterörist eylemde kullanılabilecek biyolojik, kimyasal, radyolojik zehir. Tehlike:Hastalığa ya da yaralanmaya yol açabilecek biyolojik, kimyasal, radyolojik veya fiziksel madde. Zaaf:Proseste, bir kötü niyetli kişinin, bir varlığın veya sistemin uygulanması veya çalıştırılmasını aksatmak için kullanabileceği bir zayıflık. Zayıflık değerlendirilmesi: Bir gıda operasyonunda zayıflıkları (zaafları) tespit etmek ve bu alanda öncelikler tayin etmek süreci. Bu süreç, gıda temin zincirinde, kasıtlı kontaminasyonun en fazla ekonomik ve halk sağlığına yol açabileceği spesifik noktaların tespitinin yapılmasıdır.
CARVER + Şok, gıda sanayiinde bir sistem alt yapısı içersinde bulunan zayıflığı değerlendirme aracı olup, bu zayıflığın değerlendirilerek önceliklendirmesi için kullanılabilir. Bir gıda i fabrikasını ya da sürecini, CARVER + Şok ile değerlendirirken, yöntemi uygulayan kişi, sisteminde bulunan en hassas noktaların korunmasına odaklanmalıdır.
CARVER aşağıda sayılan, değerlendirme yaparken, bir hedefi bir saldırgan için cazip kılacak altı özelliğin İngilizce baş harflerinden oluşan bir kelimedir.r:
•Kritik önem - bir saldırının kamu sağlığı ve ekonomi üzerinde yaratacağı etkilerin ölçüsü •Erişilebilirlik - bir hedefe fiziksel olarak erişimden sonra kaçabilmek kaabiliyeti
•Telafi edilebilirlik - sistemin bir saldırıdan sonra kendine gelebilme kaabiliyeti
•Zaaf - bir saldırının kolayca gerçekleşebilmesi
•Etki - bir saldırı sonucunda oluşan zararın üretimdeki zarar olarak ölçümü
•Tanıyabilmek - Hedefin kolayca tespiti
Bir hedefin saldırgan için çekiciliği, bu yedi özellikle yapılan değerlendirmeler çerçevesinde 1 den 10 a kadar bir skala içinde sıralanabilirler. Daha az çekici olmasıyla ilişkili şartlar (veya zaafların az olması) mevcutsa bunlara düşük değerler verilir (yani 1 veya 2), öte yandan bir hedefi saldırgan için çekici yapan şartlar mevcutsa (zaaf derecesinin yüksek olması gibi) bunlara yüksek değerler (yani, 9 veya 10) verilir. 
Önlem: Bir olayın oluşmasını önlemek ya da oluşması halinde müdahale edebilmek ya da gerçekleşmeden önce durdurmak için girişilen eylemler.
Müdahale: Bir olayın direkt etkilerini hedef alan kısa vadeli faaliyetler (yani, can ve mal kaybını önlemek ya da sınırlandırmak, temel insani ihtiyaçları karşılamak, acil durum planını uygulamak, sonuçları hafifletmek için zeka ( Karen intelligence derken istihbarat mı demek istiyor karar veremedim HK) göstermek, aşılama ve kolluk kuvvetleri operasyonları gibi)
İyileştirme: Bir olayı müteakip, tüketiciyi ürünlerin emin ve güvenlikli olduğuna ikna etmek için, hükümetin ve sanayinin giriştiği hizmet faaliyetlerine geri dönülmesi. Olaydan etkilenen topluluklar için hizmetlerin yeniden sunulabilmesi ve tesisin yeniden açılabilmesi için mevcut planın geliştirilmesi ve koordinasyonu, kamu operasyon ve hizmetlerinin yeniden başlaması, bireysel , özel sektör, sivil toplum örgütleri ve halka yardım programlarının harekete geçirilmesi
Gıda Savunma Planı:Kasıtlı kontaminasyonu önlemek için yazılı plan. Bu döküman uygun olduğu durumlarda aşağıdaki unsurları içermelidir
Kritik önemdeki altyapı/ Kilit Kaynaklar: Sistemler ve aktif kıymetler, ister fiziksel olsun isterse sanal, o kadar hayati önem taşır ki, bu aktif kıymetlere, sistemlere, ağa, fonksiyonlara veya bunlardan her hangi bir kaçına, sekte vurulması ya da bunların tahribi güvenlik, ulusal kamu sağlığı ve güvenliği üzerinde çok fena bir etki yaratır
Kasıtlı Kontaminasyonu Önlemek için Gıda timleri kurulmalıdır
Gıda İkmalini Korumak: Gıda mamulleri güvenliği - Gıda ikmalinde varolması muhtemel madde ve organizmalar yüzünden kazayla meydana gelmesi mümkün (kasıtsız) kontaminasyonu önleme çabaları
Kontaminasyonun doğal / çevresel kaynakları
Gıda Savunması - Normal şartlarda gıda ikmalinde var olması muhtemel olmayan biyolojik, kimyasal, fiziksel veya radyolojik varlıklar tarafından the kasıtlı
kontaminasyonunu önleme çabaları Kontaminasyon kaynağı olarak insan
Neden Kaygılanıyoruz ?
Kasıtlı kontaminasyon oluyor
teröristler gıdaları kontamine etme  konusunu tartışıyor.
Gıdanın kasıtlı kontaminasyonu ile ilgili el kitapları yaygın olarak mevcut Gıda ikmali
kolay hedef; korunması zor küresel—hepimizin koruması lazım
Gıda Savunmasının Faydaları
Güvenlik ve Kalite Girişimlerini Destekler
Daha çok rastlanan güvenlik sorunlarının maliyetini azaltır
(hırsızlık, talan, etik olmayan işletme uygulamaları vs.)
İşletme sürecini ve yetersizliklerini ortaya çıkarır
Tahripkar olay riskini azaltır
Küçük çaplı olayların etkisini azaltır
Dünyanın pekçok yerinde gıda savunma kapasitesinde boşluklar var
Gıda ikmaline yönelik bir saldırı sadece hedef alınan ülke için ciddi sonuçlar yaratmakla kalmaz, başka ülkeleri de etkileyecek şekilde yayılır
Gıda Savunma Planı Nedir?
Kasitli bir kontaminasyon olayı potansiyelini kontrol etmek/asgariye indirgemek ve böylelikle besin oprasyonunun genel zaafını azaltmak için uygulanacak eylemleri kayda geçirmekte kullanılan yazılı bir plan
2-İÇME SUYUNA yapılacak sabotajlar ve onlemler. Yasin Andırıcı-Prof.Dr.Hamit Hancı –Dr.Hilal Yılmaz Tokgöz-
Su çok eski tarihlerden beri, en değerli doğal kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Kullanılabilecek tatlı su oranı toplam miktarın sadece % 2,5
u kadardır.
Harp sanayiinin , sınai, ticari, zirai üretim araçlarının ve ürünlerinin, enerji üretim ve ulaşımına ait tesislerin, her türlü ulaşım ve muhabere sistem ve araçlarının, milli ekonomiye, milli kültüre ve sağlık hizmetlerine katkısı bulunan sair tesislerin, harp
silah ve vasıtalarının, personelin ve idari yapının tamamen veya geçici bir süre için faaliyet dışı kalmasını sağlamak amacıyla tahribine yönelik saldırgan yıkıcı faaliyetler sabotaj olarak
tanımlanır.
Sabotajlar temelde 2 ye ayrılır.
 a) Aktif Sabotajlar;
  (1) Yangınla sabotaj,
 (2) Patlayıcı maddelerle sabotaj,
(3) Mekanik sabotaj,
(4) Bakteriyolojik (Biyolojik) ve Kimyasal sabotaj.
 b) Pasif Sabotajlar;
      (1) Fikri sabotaj,
      (2) Psikolojik sabotaj.
*Sivil içme suyu ve gıda malzemeleri genellikle tarih boyunca
askeri seferler sırasında sabote edilmiştir ancak son zamanlarda böyle
sabotajlar açık savaş durumuyla ilgili değil ,terör maksatlı veya
sivil nüfusu sindirmek için kullanılmıştır.
Amaç daha çok hedef ülkede siyasi istikrarsızlık yaratmaktır. Özellikle ekonomik olarak yaygın panik ve bozukluğa sebep olmak için kitlesel zahiyat verdirmek gerekli
değildir. İçme suyunun kasıtlı kontaminasyonu insanların hastalanmasına sebep olur fakat içme suyu tedariğinin uzun dönemde kesilmesi halk sağlığı ve güven duygusu için felaket sonuçlar
doğuracaktır.
Başarılı bir terörist saldırı ister kontaminasyon/bulaş olsun ister patlayıcılar gibi diğer fiziksel araçların kullanımı vb. sabotajın diğer şekilleriyle olsun aylarca büyük bir şehrin su kaynağı teminini hem halk hemde sanayi ve ticaret için bozabilir.
Yukarıda belirtildiği gibi su kaynaklarının kullanımı, devletlerin, kentlerin veya toplulukların arasında bir çatışma nedeni olabilirken, bunun yanında savaş ve çatışma sürecinde karşı tarafı zayıf düşürmek için kontrol edilmeye çalışılan ve saldırılan ilk hedeflerden biri olabilmekte ve bu dönemlerde stratejik bir öneme
sahip olabilmektedir.
Çatışma ortamlarında özellikle baraj ve su taşıma boru
hatları ve askeri tesis içme suyu kaynakları öncelikli hedeflerden birkaçıdır.
Bir patojen veya toksinin, yiyecek, içecek, gıda katkı maddeleri veya ilaçlara katılması: Bu yöntemin başarılı olması halinde
yüzlerce olgu ortaya çıkabilir.
Gelecek 5 yıl içinde yiyecek ve su kaynaklı patojen veya
toksik kimyasalların terörist amaçlı kullanımının güçlü bir olasılık
olduğundan bahsedilmektedir.
Parazitlerin, bakteriyel ve viral ajanlar gibi aerosol şeklinde
kullanımı mümkün olmadığından su ve yiyecek kaynaklı kontaminasyon
olasılıkları yüksektir.
3- BİYOLOJİK VE KİMYASAL SİLAH OLARAK TOKSİNLER. Adli Bilimciler Derneği
Bitkiler, bakteriler, mantarlar, algler ve bazı hayvanların ürettiği, diğer canlı organizmalara zararlı etkisi bulunan maddelere Toksin adı verilmektedir.
Üretildikleri yer bakımından biyolojik, yapıları bakımından kimyasal olarak değerlendirilebilen  Toksinler, etkileri keşfedildiğinden itibaren potansiyel bir silah adayı olmuşlardır. Geçmişe bakıldığında özellikle suikast amacıyla kullanımları yaygın olarak görülmektedir.
Ölümcül olabildikleri gibi, ekonomik olarak zayıflatma ve stratejik olarak güçten düşürme aracı olarak da kullanılabilirler.
Geçmişe bakıldığında özellikle suikast amacıyla kullanımı yaygın olarak görülmektedir. Abrin ve Risin bitkisel, Botulinum toksinleri, Enterotoksin B ve Şiga toksin bakteriyel, Saksitoksin, Anatoksin ve Tetradotoksin deniz kökenli, Batrakotoksin hayvansal, T-2 en çok bilinen fungal toksinlerdir. Özellikle risin, abrin, botilinum toksin ve T-2düşük dozlarda bile ölümcül olabilmektedirler.
Ricinus communis tohumlarından elde edilen risinin medyan ölümcül dozu (LD50), inhalasyonda ve enjeksiyonda kilogram başına 22 μg (ortalama 1.78 mg). Abrus precatorius bitkisinden elde edilen abrin ise risinden çok daha toksik olan bir bitkisel toksindir. Kilogram başına 3.3 μg abrinin inhalasyonu insan için ölümcüldür. Bir protein ve nörotoksin olan botulinum toksin, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilir. İnsanda LD50 değeri ortalama, kilogram başına 3 ng'dır. Böylesine güçlü etkilere sahip olan toksinlerin biyolojik ve kimyasal silah olarak kullanılması oldukça büyük tehlike yaratabilir.
Modern toksikolojinin kurucusu Paracelsus’ un ünlü sözü olan "Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur; zehir ile ilacı ayıran dozdur.", bu durumu en açık şekilde ortaya koymaktadır. Zararsızlık limitlerine bakıldığında bazı maddeler yüksek miktarda alınmasına rağmen toksik bir etki yaratmazken bazıları eser miktarda bile organizmanın yaşamını tehdit etmektedir. Bu özellikler fark edildiğinden beri, her dönem insanoğlunun ilgisini çekmiş ve toksinleri çıkarları doğrultusunda silah olarak kullanmaya yöneltmiştir.
Biyolojik ve kimyasal silahlar, canlılar üzerinde metabolik, fizyolojik, fiziksel ve psikolojik tahribat yapan silahlardır. Toksinler ise canlı hücreler veya organizmalar tarafından üretilen zehirli bileşenlerdir.
Özellikle bitkiler başta olmak üzere, bakteriler, mantarler, algler ve bazı hayvanların ürettiği maddelerdir. Bu maddeler üretildikleri yer bakımından biyolojik, yapıları bakımından kimyasal olarak değerlendirilebilirler. Yapılan Cenevre Protokolü (1925), Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (1993) ve Biyolojik Silahlar Sözleşmesinde (1972)toksinler diğer kimyasal ve biyolojik materyallerden ayrım gözetmeksizin bulunmaktadır.
Toksinler, etkileri keşfedildiğinden itibaren potansiyel bir silah adayı olmuşlardır. Etkileri bakımından ölümcül olabildikleri gibi, ekonomik olarak zayıflatma ve stratejik olarak güçten düşürme aracı olarak kullanılabilirler.
Düşük dozlarda etkili olması, doğal koşullara dayanıklı olması, üretiminin görece kolay olması, taşınmasının kolay olması, özel bir tedavi yöntemlerinin ve aşılarının bulunmaması gibi nedenler toksinleri diğer pek çok biyolojik ve kimyasal silaha göre ön plana çıkarmaktadır.
Biyolojik ve kimyasal silah olarak toksinler yalnızca terör ve suikast amaçlı değil, ekonomik sabotaj amaçlı olarak da kullanılabilir ve bu da toksinlerin diğer bir silah potansiyelini yaratmaktadır.
Toksinler sağlık ve güvenlik bakımından çok geniş çapta tehdit oluşturabilecek maddelerdir.
 sağlık çalışanlarının ve halkın bu konular hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir.
4-Biyolojik silah olarak parazitler. E.Sümer
BİYOLOJİK SAVAŞ: Zehirli maddeler kullanılarak insan, hayvan, teçhizat ve bitkilerin öldürülmesi ya da etkinliklerinin kısıtlanmasına yönelik bir savaş yöntemidir.
BİYOLOJİK SİLAH (BİYOLOJİK AJAN): Yukarıda sayılan
biyolojik savaş hedefleri üzerinde (insan, hayvan, teçhizat ve bitki türleri üzerinde) ölüm, hastalık, bozulma veya  kullanılmaz hale getirme etkileri gösteren biyolojik savaş araçlarıdır.
BİYOLOJİK SALDIRI VE DOĞAL SALGININ AYRILMASI
Daha önce bölgede görülmeyen hastalık (mikrobu)
•      Alışılmadık antibiyotik direnci
•      Tipik olmayan klinik görünüm (Olgu dağılımının coğrafi ve/veya zamansal olarak tutarsız olması, örn. kısalmış zaman seyri).
•      Diğer tutarsız elemanlar ise şunlardır;
A.        Olgu sayısı
B.        Hastalanma veya ölüm oranları
C.        Hastalık görülme sıklığından sapmalar
Biyolojik Ajanlar
VİRÜSLER BAKTERİLER RİKETSİYALA KLAMİDYALAR TOKSİNLER MANTARLAR olabilir
PARAZİT, DİĞER BİR CANLININ ÜZERİND VEYA İÇİNDE BUNUN ZARARINA OLARAK YAŞAMAYA ADAPTE OLAN CANLI ANLAMINA GELİR.
PARAZİTLERİN BİYOLOJİK SİLAH OLARAK KULLANILMASININ SEBEPLERİ
ÖLDÜRÜCÜLÜK ÖZELLİĞİNİN OLMASI
ÇEVRE KOŞULLARINA DAYANIKLI OLABİLMESİ 
SU, YİYECEK VE CANLILAR YOLUYLA KOLAYLIKLA YAYILABİLMES
DEPOLANBİLİR VE İSTENİLDİĞİ ZAMAN KULLANILABİLİR OLMASI
 İNSANDAN İNSANA BULAŞMA ÖZELLİĞİNİN OLMASI
DOĞAL SALGINDAN AYIRT EDİLEMEMESİ
KULUÇKA SÜRESİNİN OLMASI
ENFEKTE YİYECEK VE İÇEÇEKLER İNSAN VEYA HAYVAN DIŞKISININ KARIŞTIĞI SULAR la bulaş olmaktadır.
biyolojik savaşın amacı düşmanı savaş alanında veya dışında savaşma yeteneğini doğrudan doğruya veya dolaylı olarak azaltmaktır ki bunu tüm milli güç unsurlarını hedef alarak yapmak olasıdır. Günümüz dünyasında en önemli şeyin insanın kendisi olduğu görüşü önem kazanmışken toplum üzerindekorku ve telaş yaratmak, toplumun savaşma arzusunu kırmakanahtar faktördür.
Saygılarımızla kamuoyunun dikkatine sunulur
Prof. Dr. İ. Hamit HANCI
Adli Bilimciler Derneği Başkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder